Open banking: Kaikki mitä tulisi tietää uudesta maksutrendistä

Laura Tuomi
Kirjoittaja Laura Tuomi

Oletko kuullut puhuttavan open bankingistä, mutta et ole aivan varma mitä sillä oikein tarkoitetaan ja miten voisit hyödyntää sitä? Vastausta ei tarvitse etsiä kaukaa! Tiedämme, kuinka vaikeaselkoista maksuihin liittyvä terminologia useasti on. Blogi-kirjoituksessamme avarramme ovea open bankingin – uuden jännittävän maksutrendin – maailmaan mielenkiintoisin katsauksin. Lue lisää selvittääksesi miten open banking on mullistamassa maksualaa ja saa selville, miten sinä ja yrityksesi voivat hyötyä sen potentiaalista.

Open banking lyhyesti selitettynä

Open banking viittaa sääntelyn muutokseen, joka sallii asiakkaiden jakamaan rahaliikenteeseen liittyvän datan jakamisen kolmannen osapuolien palveluntarjoajien kanssa, API (Application Programming Interfaces, suom. sovellusohjelmointirajapinta,), joka yhdistää rahoituslaitokset toisiinsa. Tämä puolestaan mahdollistaa datan jakamisen turvallisella ja tehokkaalla tavalla.

Open banking on levittäytynyt globaalisti ja sen on ennustettu mullistavan maksujen tekemisen tavan maailmanlaajuisesti. Tanskassa, niin sanottu open insurance (avoin vakuutus) mahdollistaa kuluttajille autojensa liittämisen pankkiinsa, vakuutuksen tarjoajaansa, hinausautoihin ja takseihin onnettomuuden sattuessa.1

Mitä on open banking?
Open banking on käytäntö, joka mahdollistaa kolmannen osapuolen rahoituspalvelujen tarjoajien pääsyn taloudellisiin tietoihin pankeilta tai muilta rahoituslaitoksilta.

Open bankingin vaikutus maksuliikennealaan

Open bankingilla on suuri vaikutus maksuliikennealalla. Digitaalisten ja mobiilipankkipalveluiden nousun myötä uusia toimijoita on astunut markkinaan ja perinteisemmät toimijat pyrkivät sopeutumaan toimialan muuttuviin vaatimuksiin. Tämä on lisännyt kilpailua ja innovaatiota rahoitusalan tuotteiden keskuudessa, mikä puolestaan on johtanut uusien maksuteknologioiden kehitykseen ja käyttäjälähtöisempiä rahoituspalveluita.

Uusien väylien rakentaminen, jotka mahdollistavat kolmannen osapuolen palveluntarjoajien tarjota palveluitaan asiakkaille suoraan, on yksi tavoista, jolla open banking vaikuttaa maksuliikennealaan. Tähän sisältyy myös uusien maksuteknologioiden, kuten mobiililompakoiden, pikamaksujen ja vertaisverkkomaksujen kehityksen, jotka ovat muuttamassa kuluttajien tapaa maksaa tuotteita ja palveluita.

Mobiililompakot
Mobiililompakko on älypuhelinsovellus, joka toimii digitaalisena lompakkona, johon rekisteröidään maksukortti. Lue lisää, kuinka mobiililompakot toimivat blogistamme ”Mikä on mobiililompakko?”

Pikamaksut
Pikamaksut mahdollistavat kuluttajille rahan lähettämisen ja vastaanottamisen reaaliajassa, 24/7 vuoden ympäri, ja varat ovat vastaanottajan käytössä välittömästi. MobilePay, Vipps ja Swish ovat esimerkkejä maksusovelluksista, jotka käyttävät pikamaksuja.

Vertaisverkkomaksut (P2P; peer-to-peer payments)
Vertaisverkossa tapahtuvat maksut viittaavat yksittäisten kuluttajien välillä tehtyihin digitaalisiin maksuihin, joka on yksi mobiilipankkipalveluiden muoto. MobilePay alun perin kehitettiin juuri vertaisverkkomaksusovellukseksi.

Miten yrityksesi voi hyötyä open bankingista?

Open bankingillä on potentiaalia hyödyttää pieniä ja keskisuuria yrityksiä monella tapaa sen mahdollistaessa datan jakamisen kolmannen osapuolen palveluntarjoajien kanssa turvallisella tavalla.

Ensimmäiseksi, open bankingin käyttäminen voi auttaa sinua säästämään aikaa kirjanpitoa virtaviivaistaessa.2 Perinteisesti kirjanpito on vaatinut maksutapahtumien syöttämisen manuaalisesti, open banking -ratkaisut mahdollistaa yrityksen liittää pankkitilinsä kirjanpitosysteemiinsä, jolloin maksutapahtumien kirjaaminen tapahtuu automaattisesti.

Toiseksi, open banking ratkaisut voivat auttaa muodostamaan yhä parempia asiakassuhteita, päästessä käsiksi oleellisiin asiakkaita koskeviin tietoihin, kuten kulutustottumuksiin ja ostoshistoriaan. Tätä dataa voidaan hyödyntää yksilöllisempien asiakaskokemuksien luomiseen, joka puolestaan voi lisätä asiakasuskollisuutta.

Kolmanneksi, open banking voi auttaa rahoituksen saannissa, sen mahdollistaessa pankkien ja luotonantajien pääsyn rahoitustietoihisi. Pankit ja luotonantajat voivat tehdä niiden avulla tietoisempia päätöksiä, jotka voivat siten johtaa suotuisempiin lainaehtoihin lainanottajana.

Kaiken kaikkiaan, open banking voi auttaa kehittämään yrityksesi finanssihallintaa ja mahdollistaa uusien maksuteknologioiden käyttöönoton, mikä voi auttaa yrityksen kasvun edistämisessä ja yhä kilpailukeskeisemmässä yritysympäristössä menestymistä.

Mitä on luvassa seuraavaksi open bankingin saralla?

Open banking on vallankumous maksualalla, jolla on lisäksi merkittävä vaikutus sekä asiakkaisiin että rahoituslaitoksiin. Tarjoamalla asiakkaille enemmän kontrollia finanssidatansa hallitsemiseen ja enemmän vaihtoehtoja käyttämiinsä rahoitustuotteisiin ja palveluihin, open banking auttaa lisäämällä kilpailua ja vauhdittamalla innovaatiota toimialalla. Se myös johtaa siirtää painopistettä turvallisuuteen ja tietosuojaan, mikä on ehdottoman tärkeää luottamuksen rakentamisessa ja kuluttajadatan turvassa säilymisen varmistamiseksi.

Seuraavan vuosikymmenen kuluessa, open bankingia integroidaan mahdollisesti niin open healthiin (avoin terveys) ja open wealthiin (avoin varakkuus), kuin myös open traveliin (avoin matkustus) ja open retailiin (avoin vähittäiskauppa).3 On hyvin jännittävää seurata, miten tämä ilmiö tulee kehittymään kehitystä.

 

Lähteet:
1 https://insights.discoverglobalnetwork.com/customer-experience/open-banking-across-the-world
2 https://www.investopedia.com/terms/o/open-banking.asp
3 https://insights.discoverglobalnetwork.com/customer-experience/frequently-asked-open-banking-questions

Laura Tuomi

Laura Tuomi

Laura työskentelee Netsillä digitaalisen markkinoinnin assistenttina vastuualueenaan Suomi ja hänen fokuksenaan on viestinnän mukauttaminen Suomen markkinalle - niin blogien, verkkosivujen sisällön, kuin muunkin viestinnän muodossa.

Seuraa Laura Tuomi

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia

Ole ensimmäinen joka kommentoi.