Maksutapoja on kohta yhtä monta kuin kauppiaitakin

Sirpa Nordlund
Kirjoittaja Sirpa Nordlund

Setelipinkan kaivaminen takataskusta, shekin allekirjoitus, korttihöylän raastava ääni ja lopulta magneettijuovan pyyhkäisy. Kaikki nämä pienet päivittäiseen elämäämme olennaisesti kuuluneet asiat ovat jo pitkälti jääneet historiaan, kun tuo välttämätön, arkinen tapahtuma –maksaminen– muuttuu vuosi vuodelta sujuvammaksi ja näkymättömämmäksi.

Käynnissä oleva vallankumous on kuitenkin hiljainen; mobiilimaksut ja vaihtoehtoiset maksutavat eivät ole syrjäyttäneet pidempään markkinoilla olleita vaihtoehtoja vaan täydentävät niitä ja maksamisen kenttä pirstoutuu näin jatkossa entisestään. Esimerkiksi UnionPay- ja Alipay-maksutavat ovat merkityksellisiä niille kauppiaille jotka kohtaavat kiinalaisia turisteja, ja itse asiassa kasvattavat näiden ryhmien keskiostoja.

Tulemmekin näkemään enemmän kauppiaskohtaisia maksutapoja, kuten taustalla tapahtuvat veloitukset Amazonin myymälöissä tai tiettyjen kauppiaiden hyväksymät biometriset maksut. Näissä kuluttaja rekisteröityy kauppiaskohtaisesti ja häntä voidaan tämän jälkeen veloittaa sovitulla tunnisteella, mutta tunniste ei vielä olekaan kaikkien kauppiaiden maailmanlaajuisesti hyväksymä, kuten korttimaksu. Käteinenkään ei ole vielä kadonnut, vaikka yksittäiset kauppiaat ovatkin ottaneet askelia tähän suuntaan ja kieltäytyvät vastaanottamasta käteistä – tämä on toki sallittua, kunhan kuluttajaa informoidaan selkeästi.

Aiemmin Luottokuntana tunnettu Nets on tarjonnut erilaisia maksutapoja Visa-korteista Lounasseteleihin jo vuodesta 1965. Tehtävämme digitaalisen maksamisen murroksessa on mahdollistaa sujuvampi arki ja uusien maksutapojen käyttöönotto mahdollisimman helppokäyttöisillä toteutuksilla. Blogikirjoituksemme käsittelevät tätä hiljaista vallankumousta kauppiaiden, mutta ennen kaikkea myös kuluttajien näkökulmasta.

Sirpa Nordlund

Sirpa Nordlund

Sirpa Nordlund on Netsin Suomen maajohtaja sekä pankki- ja verkkopalveluiden asiakkuuksista vastaava johtaja. Työssään hän keskittyy uusien, innovatiivisten maksuratkaisujen toimittamiseen avainasiakkaille. Sirpalla on vahva johtajakokemus finanssi- ja teknologia-aloilta ja hän on maailmanlaajuisesti tunnustettu puhuja ja digitalisaation kommentaattori. Sirpalla on kauppatieteiden maisterin tutkinnon lisäksi pitkälle vietyjä esiintyvän taiteen opintoja Sibelius Akatemiasta ja yhteiskuntatieteiden opintoja Helsingin yliopistosta.

Seuraa Sirpa Nordlund

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia

Ole ensimmäinen joka kommentoi.