Pohjoismainen maksuraportti: Näin maksoimme vuonna 2020

Laura Tuomi
Kirjoittaja Laura Tuomi

Nyt jo useamman vuoden Nets on julkaissut vuosittain raportin verkkokaupan kehityksestä, ja tänä vuonna täydennämme sitä Pohjoismaisella maksuraportilla, joka tarkastelee lähemmin kulutuskäyttäytymisen muutoksia ja kehitystä, myymälöissä tehtyjen maksujen kautta Pohjoismaissa. Olemme juuri julkaisseet vuoden 2020 version ja koronapandemia on selvästi vaikuttanut siihen, miten käytämme rahaa ja mitä maksutapoja suosimme.


Pohjoismaisessa maksuraportissa tarkastelemme kuluttajien suosimia maksutapoja ja käsittelemme muun muassa seuraavia teemoja:

  • Myymälät yleisesti
  • Ruokakaupat
  • Ravintolat ja kahvilat
  • Verkkokaupat (tiedot Paytrailin verkkokaupparaportista)
  • Maksutavat ja tunnistautuminen
  • Digitaliset kuitit
  • Kanta-asiakkuusratkaisut

Tässä nopea vilkaisu raporttiin, mutta voit tietenkin ladata sen myös suoraan itsellesi. Antoisia lukuhetkiä!

Korona vaikutti kulutuskäyttäytymiseemme

Rahan käyttömme vuonna 2020 heijastaa sitä, että olemme viime vuonna poikkeuksellisesti viettäneet enemmän aikaa kotona Covid-19:n takia. Tämä on myös lisännyt kotiin tehtyjen päivityksien määrää, ja rakennustarvikkeet, kasvit ja kodinsisustustavarat ovatkin asioita, joihin olemme käyttäneet enemmän rahaa.

Kotona oleminen on vaikuttanut merkittävästi liikennealaan. Matkailijoiden määrä on pudonnut ennenkuulumattomiin määriin vuosikausiin niin paikallisesti, Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin. Liikennepalveluiden kulutus laski Suomessa 5,2% viime vuonna. Oletamme kuitenkin matkustajamäärien palautuvan, kun olemme pandemian toisella puolella. Matkustamisen merkittävä lasku on nähtävissä verkon kautta tapahtuvassa kulutuksessa, sillä yksi suurimmista verkkokaupan kategorioista, matkustuspalvelut, putosi lähes olemattomiin.

Toinen ala, johon lisääntynyt kotiin jääminen on vaikuttanut, on ravintola-ala, jossa liikevaihto on pudonnut 25,6%. Uskomme kuitenkin, että tämäkin ala tulee palautumaan samassa tahdissa rajoitusten poistamisen kanssa.

Sitä vastoin Suomessa ruokakaupat ovat saaneet kasvua edellisvuoteen nähden, sillä vähentynyt ulkona syönti on johtanut kotilounaiden suosimiseen kanttiinin tai takeaway-lounassämpylän sijaan.

Uudet maksutottumukset

Vaikka korttimaksut ovat edelleen suosituin maksutapa Pohjoismaissa 90%:n osuudella kuluttajista, koronapandemia on silti vaikuttanut maksutottumuksiimme.

Käteisen käsittely on kallista yritykselle, ja siksi yhä useampi yritys on päättänyt luopua käteisen käytöstä. Käteisen käyttö on myös vähentynyt viruksen levittämisen pelossa ja samasta syystä lähimaksamisen käyttäminen on lisääntynyt. Lisäksi näemme mobiilimaksamisen trendin kasvavan. Koska mobiilimaksujen käyttö on lisääntynyt hitaasti, emme usko niiden syrjäyttävän vielä korttimaksujen suosiota.

Lue lisää suomalaisten kulutuskäyttäytymisestä ja näe yksityiskohtaiset tilastot lataamalla Pohjoismainen maksuraportti (Nordic Payment Report) kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

New call-to-action

Laura Tuomi

Laura Tuomi

Laura työskentelee Netsillä digitaalisen markkinoinnin assistenttina vastuualueenaan Suomi ja hänen fokuksenaan on viestinnän mukauttaminen Suomen markkinalle - niin blogien, verkkosivujen sisällön, kuin muunkin viestinnän muodossa.

Seuraa Laura Tuomi

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia

Ole ensimmäinen joka kommentoi.