Aika on kypsä lähimaksurajan nostamiseen

Sami Toivonen
Kirjoittaja Sami Toivonen

"Käytetäänkö lähimaksua?" - kahvilan kassaltakin tuttu kysymys, jonka tarkoituksena on säästää sekä kauppiaan että asiakkaiden aikaa. Elävä esimerkki siitä, miten maksaminen voi olla sujuvampaa ja helpompaa kaikkien kannalta.

Lähimaksaminen, eli kortin näyttäminen maksupäätteelle ilman pin-koodin antamista, löi itsensä laajasti läpi Suomessa jo vuosia sitten ja tällä hetkellä jo lähes 50% kaikista korttimaksuista on lähimaksuja. Itse asiassa osuus pienimmissä maksuissa on tätäkin suurempi, sillä yli 25 eur maksutapahtumat on rajattu lähimaksun ulkopuolelle. Suuret lähimaksut ovat toki jo onnistuneet älypuhelimen mobiililompakkoa käytettäessä, jolloin käyttäjä tunnistetaan puhelimen suojakoodin tai muun tekniikan avulla.

Kuluneiden vuosien aikana Suomessa on käsitelty satoja miljoonia lähimaksutapahtumia ongelmitta ja ilman väärinkäytöksiä, mikä luo hyvän pohjan lähimaksurajan nostolle. Ensi keväälle kaavailtu nosto 50 euroon tekee mahdolliseksi vastaanottaa jopa 80% kaikista korttitapahtumista lähimaksuina. Ennen kaikkea tyypilliset ruokakauppaostokset saadaan tällöin maksettua nopeasti ja kätevästi.

Kuluttajalle lähimaksaminen tuo turvallisuutta; PIN-koodia ei voi urkkia, jos sitä ei näppäillä ja toisaalta PIN-koodin satunnaistarkistus varmistaa, että kortti on edelleen oikeissa käsissä. Jotkut ovat jopa kiitelleet lähimaksun hygieenisyyttä. Kauppiaat puolestaan ovat huomanneet, että kun korttia ei syötetä lukuaukkoon, lähimaksuasiakas poistuu kassapisteeltä nopeammin – usein jopa niin nopeasti että kuitin tulostumista ei jäädä odottelemaan. Tästä asioinnin nopeutumisesta hyötyvät kaikki.

Lähimaksun rajaa onkin jo nostettu eri puolella Eurooppaa hyvin kokemuksin; muun muassa Tanskassa se vastaa nyt 47 euroa. Myös suomalaiset palveluntarjoajat ovat valmiita nostamaan rajaa ja infrastruktuurimme kykenee tähän. Aika on pian kypsä hoitaa yhä suurempi osa maksuista sujuvasti.

Sami Toivonen

Sami Toivonen

Sami on Netsin kaupallinen johtaja ja toiminut pankkitekniikan parissa vuodesta 2000 konsulttina, liiketoiminnan kehittäjänä, myynnin johtotehtävissä sekä perustajaosakkaana analytiikka- ja maksupalveluyrityksissä. Tällä hetkellä hän vastaa Netsin uusien lisäarvopalveluiden kaupallistamisesta.

Seuraa Sami Toivonen

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia

Ole ensimmäinen joka kommentoi.