Valuuttamuunnos kaupassa - laillista ryöstöä vai palvelua?

Sami Toivonen
Kirjoittaja Sami Toivonen

Maksaessasi kortilla euroalueen ulkopuolella voit luottaa siihen, että pankkisi käyttää edullista valuuttakurssia; jopa parempaa kuin käteisen vaihtokurssi. Sitä vastoin kaupassa suoritettavat valuuttamuunnokset - no, saatoit valita sellaisen myös vahingossa maksupäätettä ulkomailla käyttäessäsi.

Mahdollisuus maksaa omassa valuutassa on ollut reissaajille mahdollista jo vuosien ajan. Kurssin lukitseminen ostohetkellä valitsemalla maksupäätteellä eurot paikallisen valuutan sijaan on kuitenkin kärsinyt huonosta maineesta. Vaikka lopullinen veloitettava summa onkin heti tiedossa, jää päällimmäiseksi epäilys huonosta diilistä.

Tuolle epäilykselle on myös vahva perusta. Suomalaisen matkailijan kannalta kurssi on lähes poikkeuksetta huonompi, sillä nautimme itse tehokkaista rahoitusmarkkinoista. Valuuttamuunnospalkkiot peritään kuitenkin joka tapauksessa jossakin ja jos tarkastelemme tilannetta vaikkapa aasialaisen turistin näkökulmasta, asetelma kääntyykin päälaelleen.

Noin puolet turisteista haluaa maksaa omassa valuutassaan myymälässä, mikäli heille tätä mahdollisuutta tarjotaan. Kotimainen kauppias voi siis tarjota valuuttamuunnospalvelulla paremman asiakaskokemuksen ja pitää kurssauspalkkion itse sen sijaan, että se päätyisi aasialaisen pankin tuotoiksi. Rahoitusmarkkinoidemme tehokkuus toimii tällöin turistien eduksi alhaisempien palkkioiden muodossa.

Kauppiaiden tulisikin valjastaa valuuttamuunnokset kasvattamaan tuottojaan huonontamatta turistien asemaa. Ja jos kyseessä on vilkas hotelli tai turistien suosima myymälä, niillä voi kattaa jopa kaikki maksuliikennekustannukset.

Sami Toivonen

Sami Toivonen

Sami on Netsin kaupallinen johtaja ja toiminut pankkitekniikan parissa vuodesta 2000 konsulttina, liiketoiminnan kehittäjänä, myynnin johtotehtävissä sekä perustajaosakkaana analytiikka- ja maksupalveluyrityksissä. Tällä hetkellä hän vastaa Netsin uusien lisäarvopalveluiden kaupallistamisesta.

Seuraa Sami Toivonen

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia

Ole ensimmäinen joka kommentoi.