Onko lähimaksamisessa tulevaisuus?

Laura Tuomi
Kirjoittaja Laura Tuomi

Koronapandemia on vaikuttanut elämiimme merkittävästi. Kokemamme muutokset, liikkumisen rajoitukset ja kasvanut varovaisuuden taso ihmisten keskuudessa ovat johtaneet suuriin käytännön muutoksiin arjessa. Se on myös johtanut vasta kehitysvaiheessa olleiden teknologioiden kiihtyneeseen edistykseen, ja niistä on tullut yhä tärkeämpi osa elämäämme, kuin mitä olisimme osanneet kuvitella muutama vuosi sitten. Näistä lähimaksamisen trendi on nostanut päätään selvästi viime vuosina.

Faktanurkka
Lähimaksamisella tarkoitetaan sekä kortti- että mobiilimaksuja. Molemmissa tapauksissa maksaminen tapahtuu maksuvälinettä "napauttamalla" korttimaksupäätteeseen.

Koronapandemia on ollut merkittävä lähimaksamisen kasvun lähde. Tämä on pääasiassa johtunut infektioiden hallinnasta tarpeesta ja yhteiskunnan kohonneesta varovaisuuden asteesta. Lähimaksun rajan korottaminen on myös edesauttanut lähimaksamisen yleistymistä. Pohjoismaat ovat kehityksen kärjessä lähimaksujen käytössä, joista Tanska selvässä johdossa lähimaksamisessa. Lähestymme kontaktitointa tulevaisuutta ja näemme, kuinka useat toimijat haluaisivat jättää käteisen käytön käytöstä jo kokonaan.

Faktanurkka
Kuinka lähimaksaminen toimii? Käytännössä kaikki pankit Pohjoismaissa myöntävät kortteja lähimaksuominaisuudella. Sen lisäksi, useimmat korttimaksupäätteet pystyvät vastaanottamaan lähimaksuja. Tätä teknologiaa kutsutaan NFC:ksi. NFC-teknologia mahdollistaa maksamisen kortilla tai puhelimella helposti ”näpäyttämällä” maksupäätettä, täysin ilman kosketusta.

Suomessa jopa 90 prosenttia kuluttajista käyttää lähimaksua. Tässä heijastuu myös, kuinka kuluttajat arvostavat kyseistä maksutapaa. 63% arvostavat lähimaksamista hyvin paljon. Kasvua on tapahtunut eniten vuoden 2020 aikana, joka osoittaa pandemian vaikuttaneet kehitykseen merkittävästi. Vuonna 2020 lähimaksujen osuus kaikista korttimaksuista oli kohonnut 63 %:sta 68 %:iin. Lähimaksujen määrässä Norja ja Tanska ovat kuitenkin kärjessä. Lähimaksujen osuuden odotetaan kasvavan entisestään myös Suomessa, trendin ollessa jatkuvassa kasvusuunnassa.

Netsin Pohjoismaisen maksuraportin 2020 mukaan (linkki raporttiin), suomalaiset kuluttajat uskovat käteisettömään yhteiskuntaan hieman vähemmän muihin Pohjoismaihin verrattuna, mutta käteisen käyttö Suomessa väheni kuitenkin viime vuoden aikana niistä kaikkein eniten. Kysymys kuuluukin, olemmeko vielä valmiita yhteiskuntaan, jossa käytämme ainoastaan lähimaksuja? Kauppiaat sanovat kyllä, kuten myös teknologia ja nyt alkaa näyttää siltä, että myös kuluttajat ovat heittäytyneet kehityksen virtaan.

Lue lisää lähimaksuista ja muista mielenkiintoisista aiheista Pohjoismaisesta maksuraportistamme 2020 klikkaamalla alla olevaa kuvaa.

New call-to-action

Laura Tuomi

Laura Tuomi

Laura työskentelee Netsillä digitaalisen markkinoinnin assistenttina vastuualueenaan Suomi ja hänen fokuksenaan on viestinnän mukauttaminen Suomen markkinalle - niin blogien, verkkosivujen sisällön, kuin muunkin viestinnän muodossa.

Seuraa Laura Tuomi

Kommentit (0)

Ei yhtään kommenttia

Ole ensimmäinen joka kommentoi.